Interpreting myocardial perfusion scintigraphy using single-photon emission computed tomography. Part 1 - Czaja, Monika; Wygoda, Zbigniew; Duszańska, Agata; Szczerba, Dominik; Głowacki, Jan; Gąsior, Mariusz; Wasilewski, Jarosław P. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
W pracy omówiono protokół scyntygrafii perfuzyjnej mięśnia sercowego wykonywanej za pomocą emisyjnej tomografii komputerowej pojedynczego fotonu (SPECT). Wymieniono wskazania z uwzględnieniem wyników coraz częściej wykonywanych badań angio-CT tętnic wieńcowych. Przedstawiono podstawowe informacje dotyczące interpretacji badania, w tym wskaźnika punktowej oceny perfuzji mięśnia sercowego lewej komory z uwzględnieniem podziału mapy polarnej na 17 segmentów, oraz wyjaśniono koncepcję wskaźnika całkowitego ubytku perfuzji.