Przewlekle zaburzenia lękowe po przebyciu ostrej niealergicznej reakcji na penicylinę – opis przypadku - Wojciechowska, Irena; Jędryszczak, Katarzyna; Pawłowski, Tomasz (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Cel: Opisano przypadek pacjenta, u którego konsekwencją wystąpienia działań niepożądanych po podaniu penicyliny prokainowej były przewlekłe zaburzenia lękowe. Opis przypadku : Po podaniu penicyliny prokainowej u pacjenta wystąpiły objawy charakterystyczne dla zespołu Hoignégo. Nasilone były: szum i świsty w uszach, zaburzenia widzenia, zawroty głowy oraz lęk przed śmiercią. Od momentu wystąpienia ostrej niealergicznej reakcji na penicylinę zaczęły narastać objawy zaburzeń lękowych z napadami lęku, którym towarzyszyły nasilone objawy somatyczne. Objawy te przypominały przebyty zespół Hoignégo. Pomimo leczenia pacjent nadal zgłasza pojawiające się z różnym natężeniem dolegliwości. Komentarz : W różnicowaniu należy brać pod uwagę możliwość wystąpienia psychiatrycznych następstw stosowania niektórych leków oraz objąć pacjentów odpowiednią opieką.