Zaburzenia achowania w czasie snu REM – opis przypadku - Wierzbicka, Aleksandra; Szaulińska, Katarzyna; Poradowska, Ewa; Jernajczyk, Wojciech; Wichniak, Adam (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Cel: Zaburzenia zachowania w czasie snu REM (RBD) należą do parasomnii i mają charakter gwałtownych ruchów i/lub wokalizacji, odzwierciedlających treść marzeń sennych. Zaburzenie to jest częstym objawem chorób neurozwyrodnieniowych lub ich objawem prodromalnym. Najczęściej stosowanym lekiem łagodzącym RBD był do niedawna klonazepam. Celem artykułu jest opis skutecznego leczenia RBD melatoniną. Opis przypadku : Przedstawiono przypadek 56-letniego mężczyzny z wywiadem objawów charakterystycznych dla RBD. Wstępne rozpoznanie potwierdzono badaniem polisomnograficznym z rejestracją wideo, w którym zarejestrowano epizody kliniczne oraz okresy atonii mięśniowej podczas snu REM. Nie ustalono przyczyny RBD, rozpoznano postać idiopatyczną zaburzenia. Zastosowano leczenie melatoniną w dawce docelowej 5 mg/dobę z zadowalającym efektem. W związku ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na chorobę neurozwyrodnieniową pacjent pozostał pod opieką neurologa. Komentarz : Ze względu na coraz częściej opisywaną skuteczność melatoniny w leczeniu RBD, przy niskim ryzyku działań niepożądanych i interakcji z innymi lekami, warto rozważać jej zastosowanie przed podjęciem decyzji o podawaniu klonazepamu, zwłaszcza u osób starszych.