Wpływ duchowości lub religijności na długość życia człowieka - Klimasiński, Maciej; Płocka, Maria; Neumann-Klimasińska, Natalia (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Wstęp : Podczas ostatnich 20 lat ilość badań naukowych na temat związku duchowości ze zdrowiem znacznie wzrosła w literaturze międzynarodowej. Celem pracy jest podsumowanie zagranicznych badań, które oceniały, czy duchowość lub religijność pacjentów ma wpływ na długość życia i ogólną śmiertelność. Materiał i metody : Posłużono się metodą scoping study, poprzez którą wybrano badania dostępne w popularnych internetowych bazach danych, a także w folderach konferencyjnych, newsletterach, książkach i innych źródłach. Wyniki i wnioski: Właściwie wszystkie analizowane badania wykazały, że wyższa duchowość lub religijność jest pozytywnie skorelowana z śmiertelnością ze wszystkich powodów. Długość życia osób uczęszczających na nabożeństwa religijne może być nawet o 8 lat większa niż tych, które nie podejmują takich praktyk.