Rola omentyny i waspiny w chorobach metabolicznych w powiązaniu z łuszczycą - Kiluk, Paulina; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą skóry, w której ogólnoustrojowy stan zapalny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju powikłań metabolicznych i sercowo-naczyniowych. Szczególne znaczenie w podtrzymaniu stanu zapalnego w organizmie ma otyłość. Tkanka tłuszczowa jest aktywnym organem endokrynnym, który poprzez wydzielane adipokiny bierze udział w regulacji licznych szlaków metabolicznych ustroju. Otyłość zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz nadciśnienia. W pracy przedstawiono charakterystykę stosunkowo nowo odkrytych i mało poznanych adipokin: omentyny i waspiny, którym przypisuje się korzystne działanie, chroniące przed rozwojem zaburzeń metabolicznych towarzyszących otyłości. Ponadto zwrócono uwagę na ich potencjalny udział w patogenezie łuszczycy oraz możliwość wykorzystania jako markerów nasilenia choroby oraz ryzyka rozwoju powikłań metabolicznych.