Zmiany skórne w raku piersi - Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka B.; Sigorski, Dawid; Różanowski, Paweł; Markiewicz, Agnieszka; Placek, Waldemar J. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u kobiet w Polsce i Unii Europejskiej. Według najnowszych danych Krajowego Rejestru Nowotworów z 2014 r. nowotwór ten rozpoznano u ponad 17 000 Polek. Na podstawie rejestrów Narodowego Funduszu Zdrowia szacuje się, że w Polsce żyje ok. 55 000–60 000 kobiet, u których kiedykolwiek zdiagnozowano raka piersi. Każda z nich potencjalnie jest zagrożona nawrotem choroby. Najczęstszym objawem raka piersi jest obecność guzka, ale to zmiany skórne mogą być przyczyną zgłoszenia się pacjentki do lekarza. Celem pracy jest przedstawienie przypadków pokazujących, jak różnorodny charakter i obraz kliniczny mogą przyjmować zmiany będące bezpośrednimi naciekami i/lub przerzutami raka piersi w skórze i jak ważne jest uwzględnianie tej jednostki chorobowej w diagnostyce różnicowej chorób skóry.