Rozpoznawanie i leczenie łagodnego rozrostu stercza - Kwias, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Wśród różnych chorób układu moczowego łagodny rozrost stercza stanowi jedną z najczęściej występujących chorób u starzejącego się mężczyzny. Dolegliwości prezentowane przez chorego w badaniu podmiotowym to: parcia naglące, częste oddawanie moczu, wąski strumień moczu, oddawanie moczu w nocy, uczucie niecałkowitego oddania moczu, wreszcie w krańcowej postaci dochodzi do całkowitego zatrzymania moczu. Przedstawione objawy pogarszają w znacznym stopniu jakość życia. Często dochodzi do zmniejszenia aktywności w pracy, zaburzeń snu oraz pojawia się uczucie stałego zmęczenia. Dołączająca się często niedomoga seksualna powoduje obniżenie poczucia wartości w życiu społecznym i rodzinnym.