Resuscytacja – fundament medycyny ratunkowej - Rawik, Joanna (Menedżer Zdrowia, 2017)
Nagłe zatrzymanie krążenia (NZK) to jedna z najczęstszych przyczyn zgonu w Europie. Podczas NZK ustaje funkcja pompowania krwi do mózgu i organów wewnętrznych. W czasie od 5 do 15 sekund od ustania krążenia następuje utrata przytomności, ustaje oddychanie i rozpoczyna się obumieranie komórek mózgu. Pozostawienie poszkodowanego bez pomocy w czasie 7–10 minut prowadzi do śmierci. Dlatego tak ważna jest szybka reakcja świadków zdarzenia.