Korelaty akceptacji choroby w grupie pacjentów onkologicznych - Ruszkiewicz, Marta; Kreft, Katarzyna (Psychoonkologia, 2017)
Cel pracy : Zweryfikowanie istnienia związków między akceptacją choroby nowotworowej a stosowanymi strategiami radzenia sobie ze stresem i doświadczanym wsparciem społecznym. Materiał i metody: Przebadano 63 pacjentów z diagnozą choroby nowotworowej. W badaniu wykorzystano następujące narzędzia: Skalę Akceptacji Choroby ( Acceptance of Illness Scale – AIS), Skalę Przystosowania Psychicznego do Choroby Nowotworowej ( Mini-Mental Adjustment to Cancer Scale – Mini-MAC) oraz Berlińskie Skale Wsparcia Społecznego ( Berlin Social Support Scales – BSSS). Wyniki i wnioski: Badanie potwierdziło istnienie pozytywnych korelacji między stosowaniem aktywnego (konstruktywnego) stylu radzenia sobie ze stresem a poziomem akceptacji choroby. Szczególną rolę wydawało się tu pełnić przyjmowanie przez pacjenta strategii duch walki. Podobnie akceptacja choroby nowotworowej pozytywnie korelowała z zasobami wsparcia społecznego dostrzeganego i otrzymywanego przez pacjenta. Dodatkowo zaobserwowano, że kobiety istotnie częściej niż mężczyźni stosowały aktywny (konstruktywny) styl radzenia sobie ze stresem, jak również osiągały wyższe wyniki na wymiarach wsparcia społecznego, jakimi są spostrzegane dostępne wsparcie i aktualnie otrzymywane wsparcie.