Osobowość a ruminowanie o doświadczonej chorobie nowotworowej - Ogińska-Bulik, Nina (Psychoonkologia, 2017)
Wstęp : Doświadczenie negatywnego zdarzenia traumatycznego pociąga za sobą aktywność poznawczą w postaci ruminowania. Proces ten jest uwarunkowany m.in. cechami osobowości. Cel pracy : Podjęte badania miały na celu ustalenie związku między osobowością a ruminowaniem o doświadczonym negatywnym zdarzeniu, jakim była choroba nowotworowa. Materiał i metody : Analizie poddano wyniki 60 osób w wieku 18–78 lat (M = 50,4, SD = 17,74) chorych na nowotwory złośliwe w obrębie twarzoczaszki. Większość badanych (68,3%) stanowiły kobiety. W badaniach wykorzystano Inwentarz osobowości – NEO-FFI oraz Inwentarz ruminacji o negatywnym zdarzeniu , który mierzy dwa rodzaje ruminacji: natrętne i refleksyjne. Wyniki i wnioski : Osobowość okazała się powiązana jedynie z ruminacjami natrętnymi. Ten typ ruminowania o doświadczonej chorobie wiąże się dodatnio z neurotycznością i ujemnie z otwartością na doświadczenia, jednakże predyktorem ruminacji natrętnych okazała się tylko neurotyczność. Osobowość odgrywa słabą rolę w predykcji ruminowania o doświadczonym negatywnym zdarzeniu życiowym.