Grupa wsparcia dla osób w żałobie jako forma profesjonalnej pomocy psychologicznej osobom osieroconym - Mikulska, Magdalena (Psychoonkologia, 2017)
Żałoba jest konsekwencją utraty. Najboleśniej dotyka, gdy umiera ktoś bliski. Celem żałoby jest przyznanie się do straty bliskiej osoby, ekspresja i przeżycie związanych z tym faktem emocji oraz otworzenie się na przyszłość i dalsze życie. Nie jest to zadanie łatwe. Wymaga czasu i wsparcia, zwłaszcza osób ważnych dla osieroconego. Obecnie śmierć i żałoba stają się jednak tematami tabu, co wpływa na nieumiejętność wspierania tego, który doświadczył straty. Coraz ważniejszą rolę zdaje się zatem odgrywać pomoc osób z zewnątrz, w tym profesjonalistów. Jedną z form takiego wsparcia mogą być spotkania grupowe osób w podobnej sytuacji życiowej. Niniejszy artykuł opisuje problematykę żałoby oraz przedstawia propozycję programu grupy wsparcia dla osób w żałobie, która jest prowadzona przy Puckim Hospicjum pw. św. Ojca Pio od 2011 r.