Nienasycone kwasy tłuszczowe a nowotworzenie - Skopińska-Różewska, Ewa; Sommer, Ewa; Sommer, Sylwester (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Liczne badania epidemiologiczne i doświadczalne na zwierzętach wskazują na istotną rolę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w procesie nowotworzenia. Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane w pokarmie. Kwas linolowy (LA) należący do serii n-6 NNKT pobudza powstawanie raków sutka, jelita grubego i prostaty. Kwas ten w znacznych ilościach znajduje się w olejach pochodzenia roślinnego (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany i wiesiołkowy). Natomiast kwas gamma-linolenowy (GLA, n-6 NNKT), który w większych ilościach znajduje się w oleju z nasion wiesiołka i ogórecznika działa przeciwnowotworowo. Właściwości przeciwnowotworowe wykazują także NNKT serii n-3, pochodzące głównie z olejów rybnych - kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy NNKT wpływają na różne etapy procesu nowotworzenia i działanie ich nie jest do końca wyjaśnione. Hamują m.in. powstawanie z kwasu arachidonowego prostanoidów, które regulują wzrost guzów nowotworowych i zjawisko przerzutów. W pracy opisano wpływ NNKT na powstawanie prostanoidów oraz na zjawisko angiogenezy.