Przydatność pośmiertnego badania tomografią komputerową w konfrontacji z konwencjonalną sądowo-lekarską sekcją zwłok u ofiar wypadków komunikacyjnych – kierowców i pasażerów - Moskała, Artur; Woźniak, Krzysztof; Kluza, Piotr; Romaszko, Karol; Lopatin, Oleksiy (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
Cel pracy : Problematyka zgonów osób z wnętrza samochodu w wyniku wypadków komunikacyjnych stanowi istotną grupę zagadnień w medycynie sądowej. Opiniowanie w tym zakresie obejmuje przede wszystkim określenie przyczyny zgonu oraz udział medyka sądowego w procesie rekonstrukcji przebiegu zdarzenia drogowego poprzez określenie mechanizmu powstania obrażeń ciała. Zakres opinii, jej dokładność i szczegółowość w dużym stopniu zależą od zakresu sądowo-lekarskiego badania pośmiertnego. W tym kontekście istotne są techniki zwiększające możliwości standardowej sekcji zwłok. W pracy przedstawiono wyniki pośmiertnego badania tomografią komputerową (post mortem computed tomography – PMCT) ofiar wypadków drogowych z wnętrza samochodu (kierowca, pasażer), które zestawiono z wynikami standardowej sekcji zwłok, określając zakres, w jakim badanie PMCT zwiększa w sposób istotny możliwości badania pośmiertnego. Materiał i metody : Analizie poddano 118 przypadków ofiar z wnętrza samochodu (kierowcy i pasażerowie), badanych w latach 2012–2014. Sekcja zwłok w każdym przypadku poprzedzona była badaniem PMCT przy użyciu aparatu Somatom Emotion 16 (Siemens AG, Niemcy). Wyniki : Wyniki badań zaprezentowano w formie tabelarycznej. Wnioski : Pośmiertne badanie tomografią komputerową w przypadku ofiar wypadków komunikacyjnych (kierowca – pasażer) ma istotne znaczenie dla zwiększenia szczegółowości wyników, zwłaszcza w zakresie obrażeń kostnych i przestrzeni gazowych.