Współczesne wyzwania w toksykologii związane z nowymi substancjami psychoaktywnymi ilustrowane przypadkami zgonów po zażyciu UR-144 oraz UR-144 z pentedronem oznaczonych w próbkach krwi metodą LC-ESI-MS-MS - Rojek, Sebastian; Korczyńska-Albert, Małgorzata; Kulikowska, Joanna; Kłys, Małgorzata (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
Temat niniejszej pracy wpisuje się w nurt badawczy dotyczący przypadków przyjmowania nowych substancji psychoaktywnych (NSP) z grupy syntetycznych kannabinoidów i katynonów, rozpatrywanych z różnych punktów widzenia, w tym w aspekcie klinicznym i medyczno-prawnym. Analiza obejmuje trzy przypadki śmiertelne, w których obecność UR-144 oraz UR-144 z pentedronem w organizmie ofiar, wykazana w toku badań pośmiertnych, zaważyła na tragicznych konsekwencjach, stając się pośrednią przyczyną zgonu. Ofiarami byli mężczyźni w wieku 16, 22 i 40 lat przyjmujący narkotyki, w tym palący marihuanę lub jej zamienniki w postaci syntetycznych kannabinoidów, którzy dodatkowo mieli problemy behawioralne. W wyniku zaburzenia równowagi emocjonalnej spowodowanej zażyciem UR-144 (w jednym przypadku) lub mieszaniny UR-144 i pentedronu (w dwóch przypadkach) w dwóch przypadkach doszło do zamachów samobójczych w postaci skoku z wysokości i powieszenia, a w jednym do przypadkowego zatrucia śmiertelnego pentedronem zażytym w celu wzmocnienia efektu działania wcześniej przyjętego UR-144. Oznaczenie UR-144 i pentedronu w badanym materiale sekcyjnym przeprowadzono metodą chromatografii cieczowej sprzężoną z tandemową spektrometrią mas z jonizacją poprzez rozpylanie w polu elektrycznym (LC-ESI-MS-MS). Wyniki badań toksykologicznych analizowano w kontekście możliwych tragicznych efektów ubocznych obecności UR-144 oraz UR-144 z pentedronem w organizmie człowieka.