Dziecko z atrezją odbytu nieleczoną przez dwanaście lat – opis przypadku zaniedbywania i wyzyskiwania - Vadysinghe, Amal N.; Edussuriya, Deepthi; Wickramasinghe, Medhani; Attapattu, Ravindra (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
Opisujemy rzadki przypadek zaniedbywania i wyzyskiwania dziecka. Według wiedzy autorów podobnego przypadku nie opisano dotychczas w literaturze. Dziecko z wrodzonym zarośnięciem odbytu zostało poddane zabiegowi wyłonienia tymczasowej kolostomii w dniu urodzenia. Kolejny zabieg chirurgiczny, polegający na zamknięciu kolostomii i rekonstrukcji odbytu, zaplanowano na okres po ukończeniu przez dziecko miesiąca życia. Osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem nie zgłosiła się jednak do przeprowadzenia zabiegu. Dziecko w wieku 12 lat zostało przywiezione na szpitalny oddział ratunkowy z nieodprowadzalnym wypadnięciem kolostomii i objawami ostrego brzucha stanowiącymi zagrożenie dla życia. W trybie nagłym przeprowadzono zabieg laparotomii i zamknięcia kolostomii wraz z rekonstrukcją odbytu. Stwierdzono, że dziecko było zaniedbywane i krzywdzone poprzez brak dostępu do podstawowego leczenia chirurgicznego, szczepień oraz edukacji. Dziecko było wykorzystywane do żebrania. Korzyści finansowe z tej działalności uzyskiwała osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem i inne osoby. Opisany przypadek zaniedbywania i wyzyskiwania dziecka z atrezją odbytu ukazuje wady systemu opieki zdrowotnej, który nie zapewnia monitorowania i leczenia dzieci z wadami wrodzonymi w rodzinach o niskim statusie społeczno-ekonomicznym.