Występowanie czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca u młodych osób dorosłych w populacji polskiej - Szostak-Węgierek, Dorota (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W polskiej populacji młodych osób dorosłych w wieku 18–34 lat obserwuje się duże rozpowszechnienie czynników ryzyka ChNS, zarówno metabolicznych, jak i środowiskowych. Dotyczy to zwłaszcza nadwagi i otyłości, palenia papierosów, hiperlipidemii, zbyt wysokiego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i siedzącego trybu życia. Wymaga to wdrożenia efektywnych działań profilaktycznych w tej grupie wiekowej. Powinny one dotyczyć przede wszystkim modyfikacji stylu życia.