Optyczna koherentna tomografia wysokiej rozdzielczości we wczesnej retinopatii słonecznej – opis serii przypadków - Berus, Tomasz; Turno-Kręcicka, Anna; Kwiatkowska, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Opis serii przypadków retinopatii słonecznej. W badaniach optycznej koherentnej tomografii wysokiej rozdzielczości wykonanych u 5 pacjentów (8 oczu) do 2 dni od ekspozycji na światło słoneczne zaobserwowano charakterystyczne zaburzenie siatkówki – hyperrefleksyjna zmiana przebiegała łukowato od nabłonka barwnikowego siatkówki w dołku do okołodołkowej warstwy splotowatej zewnętrznej. Odpowiada to układowi komórek fotoreceptorowych, których uszkodzenie w przebiegu retinopatii słonecznej potwierdzają wyniki badań histopatologicznych dostępne w literaturze medycznej.