Implantacja soczewek wieloogniskowych LS-313 MF30, modeli Mplus oraz MplusX, w skojarzeniu z zabiegiem witrektomii tylnej u pacjentów leczonych z powodu różnych schorzeń siatkówki - Cywiński, Adam; Piwońska-Lobermajer, Anna; Penter, Sandra (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel: retrospektywna analiza funkcji widzenia oraz zgłaszanych dolegliwości pooperacyjnych u pacjentów wymagających witrektomii tylnej, u których wykonano zabieg wszczepienia soczewek wieloogniskowych Mplus lub MplusX. Materiał i metody : do badania włączono 14 pacjentów (14 oczu). Wszyscy badani wymagali zabiegu witrektomii tylnej z powodu stwierdzonych patologii siatkówki. W części przypadków ten zabieg połączono z zabiegiem usunięcia zaćmy, a w części zabieg usunięcia zaćmy wykonano po zabiegu witrektomii tylnej. U wszystkich pacjentów do torebki wszczepiono soczewki wieloogniskowe Mplus lub MplusX. Funkcja widzenia oraz zgłaszane dolegliwości zostały poddane analizie. Wyniki : żaden spośród operowanych pacjentów nie wymagał usunięcia soczewki wieloogniskowej. W większości przypadków uzyskano efekt dobrego widzenia do dali i bliży bez potrzeby dodatkowej korekcji okularowej. Wszczep soczewki w zabiegu łączonym nie ograniczał wglądu w dno oka w trakcie wykonywania witrektomii tylnej, pozwalał zatem na wykonanie precyzyjnych manewrów w okolicy plamki oraz na obwodzie siatkówki. Właściwy wybór modelu soczewki – Mplus lub MplusX, pozwala zmniejszyć liczbę dolegliwości pooperacyjnych. Wnioski: zastosowanie wieloogniskowych soczewek – Mplus lub MplusX – jest dobrą alternatywą dla pacjentów wymagających zabiegu witrektomii tylnej, którzy chcą widzieć dobrze do dali i bliży bez potrzeby dodatkowej korekcji.