Modele opieki pielęgniarskiej - T. Szewczyk, Maria; Cierzniakowska, Katarzyna; Ślusarz, Robert; Cwajda, Justyna; Stodolska, Alina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W pielęgniarstwie światowym istnieje ponad 20 modeli opieki pielęgniarskiej. Modele te zostały podzielone na 4 kategorie: środowiskową, deficytu samoopieki i potrzeb, kategorię potrzeb, systemu oraz współdziałania. W pielęgniarstwie chirurgicznym znaczącymi modelami, które można stosować w praktyce, są model Virginii Henderson – kategoria potrzeb, s. Calisty Roy – kategoria systemu i współdziałania, oraz Dorothy Orem – kategoria deficytu samoopieki i potrzeb.