Zastosowanie sztucznej tęczówki w leczeniu pourazowej aniridii – opis przypadku - Wągrowska, Maria; Wilczyński, Michał; Omulecki, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Celem pracy jest przedstawienie zastosowania sztucznej tęczówki u 38-letniego pacjenta z pourazową aniridią. W maju 2013 roku pacjent doznał urazu tępego oka lewego w wyniku pobicia. Bezpośrednio po urazie mężczyzna trafił do szpitala powiatowego, w którym zaopatrzono ranę powieki górnej oraz ranę spojówki gałkowej oka lewego. Po miesiącu od zaopatrzenia rany usunięto zaćmę pourazową, bez wszczepienia soczewki wewnątrzgałkowej, oraz wykonano witrektomię przednią. Następnie pacjent był hospitalizowany w naszej klinice i leczony za pomocą kropli przeciwjaskrowych z powodu jaskry wtórnej pourazowej. Stwierdzono niemal całkowity brak tęczówki i bezsoczewkowość. Po unormowaniu ciśnienia wewnątrzgałkowego wykonano zabieg implantacji sztucznej tęczówki oraz zwijalnej soczewki wewnątrzgałkowej. Nie było powikłań śródoperacyjnych. Pacjent był bardzo zadowolony z efektu zabiegu. Udało się uzyskać znaczne zmniejszenie dolegliwości związanych z nadwrażliwością na światło i zjawiskiem olśnienia. Efekt kosmetyczny był bardzo dobry. Zastosowanie sztucznej tęczówki, dopasowanej do oka pacjenta, może być skutecznym sposobem operacyjnego leczenia pourazowej aniridii. Jej zastosowanie poprawia jakość życia pacjentów, skutkuje zmniejszeniem dolegliwości związanych z niepożądanymi zjawiskami optycznymi w przebiegu aniridii i zapewnia bardzo dobry efekt kosmetyczny.