Zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym u dzieci przedwcześnie urodzonych - Modrzejewska, Monika; Kot, Joanna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Poród przedwczesny niekorzystnie wpływa na dojrzewanie struktur ośrodkowego układu nerwowego, w tym na niezakończony jeszcze proces mielinizacji istoty białej. Wcześniactwo stanowi czynnik ryzyka występowania nieprawidłowości w obrębie narządu wzroku w przyszłości. Obniżenie ostrości wzroku u wcześniaków, obserwowane w okresie ich dojrzewania, może być wynikiem zarówno obecności retinopatii wcześniaczej, jak też konsekwencją występowania uszkodzeń w obrębie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki nowym technikom rezonansu magnetycznego, takim jak obrazowanie zależne od dyfuzji i obrazowanie zależne od tensora dyfuzji jest możliwa szczegółowa ocena zmian w ośrodkowym układzie nerwowym, zwłaszcza mikrostruktur mózgowych w obszarach istoty białej. Zgodnie z najnowszymi danymi z piśmiennictwa zaburzenia narządu wzroku u wcześniaków mogą być związane z występowaniem zmian w regionie ciała modzelowatego. Zastosowanie nowoczesnych technik obrazowania ma szczególne znaczenie u dzieci wcześniaczych, u których można napotkać na trudności diagnostyczne w ocenie zaburzeń widzenia.