Zygmunt Kramsztyk (1849–1920) – najwybitniejszy filozof nauki wśród polskich okulistów XIX i XX wieku - Grzybowski, Andrzej; Polak, Agnieszka; Kazało, Tomasz; Sak, Jarosław; Jońska-Szuszkiewicz, Katarzyna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Zygmunt Kramsztyk (1849–1920) był polskim okulistą żydowskiego pochodzenia, założycielem pisma „Krytyka Lekarska”. Medycynę studiował w Szkole Głównej Warszawskiej i na Cesarskim Uniwersytecie Warszawskim, w którym w 1872 roku otrzymał dyplom ukończenia studiów, a w 1879 roku uzyskał tytuł doktora na podstawie pracy „O zmianach postrzeganych w oczach przy białaczce”. Od 1880 do 1904 roku był ordynatorem oddziału ocznego w Szpitalu Starozakonnych w Warszawie. Od 1898 roku przez 4 lata sprawował funcję naczelnego lekarza tej placówki. Zygmunt Kramsztyk pisał szkice krytyczne, eseje, artykuły popularnonaukowe. Był autorem wielu prac z zakresu okulistyki,. Był twórcą podręcznika „Objawy kliniczne chorób oczu.”