Ocena struktury i grubości siatkówki w okolicy plamkowej za pomocą spektralnej optycznej koherentnej tomografii SOCT Spectralis u dzieci po przebytej laserokoagulacji siatkówki z powodu retinopatii wcześniaków - Chrzanowska-Grenda, Beata; Oziębło-Kupczyk, Monika; Szumiński, Michał; Grenda, Marek; Bakunowicz-Łazarczyk, Alina (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel: ocena struktury oraz grubości plamki u dzieci po przebytej retinopatii wcześniaków. Materiał i metody : zbadano grupę 16 pacjentów (B1) (średnia wieku 9,2 roku) z przebytą retinopatią wcześniaków, leczonych laserokoagulacją siatkówki, oraz grupę 18 pacjentów (B2) po samoistnej regresji retinopatii wcześniaków (średnia wieku 10,2 roku). Grupę referencyjną (K) stanowiło 21 pacjentów (średnia wieku 10,9 roku). U każdego pacjenta przeprowadzono pełne badanie okulistyczne oraz badanie optycznej koherentnej tomografii. Do celów statystycznych użyto testów U Manna-Whitneya oraz korelacji rang Spearmana. Wyniki : stwierdzono statystycznie znamiennie większą grubość siatkówki w dołeczku oraz całkowitą objętość plamki u dzieci z grup z przebytą retinopatią wcześniaków (B1 i B2) w porównaniu z tymi parametrami u dzieci z grupy referencyjnej (K). Grubość naczyniówki w rejonie dołeczka była istotnie statystycznie większa u pacjentów z grupy (K) w porównaniu z tym samym parametrem u pacjentów z grup (B1) oraz (B2). Wnioski : zwiększona grubość siatkówki w dołeczku chorych na retinopatię wcześniaków jest związana z brakiem wykształcenia się fizjologicznego zagłębienia dołeczka. Te zmiany nie wpływają istotnie na ostrość wzroku.