Czy przenikalność leku jest uwarunkowana zawartością środka konserwującego? Analiza in vitro na modelu komórkowym nabłonka ludzkiej rogówki przenikalności trzech preparatów okulistycznych zawierających latanoprost - Romaniuk, Dorota; Smagur, Jan; Cisek, Agnieszka; Antonik, Justyna; Romaniuk, Wanda (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : porównawcze określenie przenikalności poszczególnych preparatów latanoprostu (Xaloptic – Polpharma SA, Xalatan – Pfizer Europe MA EEIG, Monoprost – Thea Pharma S.A.) przez wyhodowane in vitro komórki nabłonka ludzkiej rogówki otrzymane z linii komórkowej HCE-T. Materiał i metody : przenikalność dla wszystkich 3 preparatów była mierzona w warunkach określonych dla latanoprostu API (substancji czynnej farmakologicznie). Analizę statystyczną przenikalności oraz ilości preparatu pozostałego po przejściu przez błonę komórkową wykonano za pomocą testu ANOVA i testu wielokrotnych porównań Tukeya (GraphPad Prism 6.00 for Windows, GraphPad Software, La Jolla California, USA). Wyniki : wykazano istnienie różnic w przenikalności badanych preparatów: dla preparatów Xaloptic i Xalatan wynosiła ona odpowiednio: 5,49 ± 1,64 x 10-6 cm/sek i 4,66 ± 1,13 x 10-6 cm/sek. Najlepszą przenikalnością przez komórki nabłonka rogówki (23,70 ± 1,71 x 10-6 cm/s) oraz największym wskaźnikiem konwersji (28,13 ± 5,85%) charakteryzował się Xaloptic. Różnice między Xalatanem a Xaloptikiem były niewielkie, lecz znamienne statystycznie (21,21 ± 1,29 x10-6 cm/s oraz 18,41 ± 2,96%). Najniższymi wskaźnikami przenikalności (0,39 ± 0,07 x 10-6 cm/s) i konwersji (0,34 ± 0,16%) charakteryzował się Monoprost. Wnioski : Różnice we wskaźnikach przenikalności i biodostępności poszczególnych preparatów mogą być spowodowane ich odmiennym składem, a także obecnością środka konserwującego lub jego brakiem.