Demodex w obrębie dermoidu rąbka rogówki – patogen czy przypadkowe znalezisko? Opis przypadku - Szpura, Emilian; Rospond-Kubiak, Iwona; Marszałek, Andrzej; Kocięcki, Jarosław (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Celem pracy jest opis przypadku dermoidu rąbka rogówki z jednoczesnym zakażeniem Demodex species ( Demodex spp .). Mężczyzna, lat 27, zgłosił się z powodu guzowatej zmiany na spojówce oraz dyskomfortu w oku lewym. Zmiana była obecna od urodzenia, z okresowo wyrastającymi z niej rzęsami. Guz był umiejscowiony w kwadrancie dolnym skroniowym z zajęciem dwóch godzin zegarowych rąbka rogówki. W badaniu ultrasonograficznym ujawniono naciekanie głębokich warstw rogówki i twardówki. Przeprowadzono częściową resekcję zmiany w znieczuleniu miejscowym. W badaniu histopatologicznym stwierdzono obecność Demodex spp . w nieprawidłowym gruczole łojowym w obrębie zmiany głównej. Dermoid rąbka rogówki może być związany z zakażeniem Demodex spp ., jeżeli w jego obrębie występują gruczoły łojowe.