Autologiczny przeszczep płatka błony granicznej wewnętrznej jako modyfikacja techniki odwróconego płatka w leczeniu otworów w plamce – opis przypadku - Morawski, Krzysztof; Jędrychowska-Jamborska, Justyna; Kubicka-Trząska, Agnieszka; Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Celem pracy jest przedstawienie przypadku klinicznego zamknięcia otworu w plamce w wyniku przeszczepienia autologicznego płatka błony granicznej wewnętrznej jako modyfikacji metody odwróconego płatka błony granicznej wewnętrznej w chirurgicznym leczeniu pełnościennego otworu w plamce. Leczeniem i obserwacją objęto 50-letniego chorego przyjętego do kliniki z powodu pełnościennego otworu w plamce. U chorego wykonano witrektomię za pomocą aparatu Constelation w technice 23G. W okresie prowadzonej obserwacji stwierdzono istotną poprawę najlepiej skorygowanej ostrości wzroku z 0,05 do 0,5. Badanie optycznej koherentnej tomografii wykazało regenerację segmentów wewnętrznych i zewnętrznych fotoreceptorów siatkówki oraz odbudowę błony granicznej zewnętrznej. Autologiczny przeszczep płatka błony granicznej wewnętrznej może stanowić alternatywę postępowania w przypadkach wystąpienia powikłań i trudności z przeprowadzeniem klasycznego zabiegu z wykorzystaniem uszypułowanego płatka błony granicznej wewnętrznej u chorych z pełnościennym otworem w plamce.