Czerniak naczyniówki – czy biopsja jest bezpieczna i uzasadniona? - Bogdali, Anna; Markiewicz, Anna; Kowal, Joanna; Dębicka-Kumela, Magdalena; Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Diagnostyka czerniaka błony naczyniowej może być wykonana za pomocą różnych metod. Najczęściej do postawienia rozpoznania wystarczą standardowe metody diagnostyczne (badania dna oka oraz ultrasonografii w projekcji A i B). W niektórych przypadkach nietypowych guzów lub w celach prognostycznych konieczne staje się wykonanie biopsji guza wewnątrzgałkowego. Przeprowadzając biopsję, należy pamiętać o tym, że nie jest to metoda 100-procentowo bezpieczna i może zagrażać powikłaniami takimi jak krwawienie do ciała szklistego, odwarstwienie siatkówki i zapalenie wnętrza gałki ocznej. Podobnie jak w przypadku biopsji innych narządów, również pobierając materiał z czerniaka błony naczyniowej, należy się liczyć z pobraniem niewystarczającej ilości materiału do badań histopatologicznych, cytologicznych lub genetycznych. Ma to miejsce zwłaszcza w przypadku guzów o grubości mniejszej niż 3,0 mm. Wykonując biopsję, należy również wziąć pod uwagę niejednorodność tkanki guza – jeśli zostanie pobrana niewłaściwa tkanka, wynik będzie fałszywie ujemny. Największym niebezpieczeństwem związanym z wykonywaniem biopsji guzów wewnątrzgałkowych podejrzanych o czerniaka błony naczyniowej jest możliwość rozsiewu komórek nowotworowych. Celem pracy jest przedstawienie aktualnych poglądów na temat biopsji czerniaka błony naczyniowej.