Diagnostyka guzów ośrodkowego układu nerwowego u dzieci – rola okulisty i użyteczność badania wzrokowych potencjałów wywołanych - Urban, Beata; Michalczuk, Marta; Michalczuk, Grzegorz; Szumiński, Michał; Bakunowicz-Łazarczyk, Alina (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : wykazanie różnic w wartościach amplitud i latencji fal P100 oraz P1 u dzieci w wieku szkolnym, u których zdiagnozowano guza ośrodkowego układu nerwowego. Materiał i metody : badaniom wzrokowych potencjałów wywołanych stymulowanych wzorcem czarno-białej szachownicy i błyskowych wzrokowych potencjałów wywołanych poddano 42 dzieci: 15 dzieci, u których zdiagnozowano guza ośrodkowego układu nerwowego (średnia wieku odpowiednio: 13,44 ± 2,41 roku i 13,75 ± 2,29 roku), oraz 27 dzieci z grupy kontrolnej (średnia wieku odpowiednio: 11,84 ± 1,44 roku i 14,78 ± 4,26 roku). Wyniki : w wynikach badań wzrokowych potencjałów wywołanych stymulowanych wzorcem czarno-białej szachownicy stwierdzono statystycznie istotne różnice między parametrami amplitud fali P100 uzyskanymi u dzieci z grup badanej i kontrolnej, istotne statystycznie różnice w wartości latencji fali P100 natomiast wykazano jedynie w odprowadzeniu O1 w stymulacji wzorcem 15 minut kątowych. W badaniu błyskowych wzrokowych potencjałów wywołanych amplitudy fali P2 były obniżone, a latencje wydłużone, niemniej jednak wyniki nie były istotne statystycznie. Wnioski : zmiany w badaniach wzrokowych potencjałów wywołanych mogą świadczyć o zdezintegrowanej funkcji drogi wzrokowej w przypadku wszystkich guzów ośrodkowego układu nerwowego. U pacjenta, u którego zdiagnozowano guza ośrodkowego układu nerwowego, należy wykonać badanie okulistyczne, nawet wtedy, kiedy stwierdzono u niego pełną ostrość wzroku.