Ocena plamki w badaniu optycznej koherentnej tomografii u pacjentów po niepowikłanej fakoemulsyfikacji leczonych po zabiegu bromfenakiem, diklofenakiem lub deksametazonem - Gołębiewska, Joanna; Ciszewska, Joanna; Kopacz, Dorota; Turczyńska, Monika; Kęcik, Dariusz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : ocena stanu plamki w badaniu optycznej koherentnej tomografii po niepowikłanej fakoemulsyfikacji u pacjentów poddanych różnej pooperacyjnej terapii przeciwzapalnej. Materiał i metody : analizie poddano parametry plamki uzyskane metodą optycznej koherentnej tomografii u 50 chorych (średnia wieku 70,5 roku) po niepowikłanych zabiegach fakoemulsyfikacji zaćmy przeprowadzonych w Klinice Okulistyki Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w okresie od marca 2012 do stycznia 2013. Pacjentów podzielono na trzy grupy – w zależności od zastosowanej pooperacyjnej terapii przeciwzapalnej: grupa T – stosowano 0,1% deksametazon (n = 17), grupa Y – stosowano 0,09% bromfenak sodu (n = 16), grupa D – stosowano diclofenac (n = 17). Analizie poddano skany plamki wykonane przed operacją, a następnie po 1., 7., 30. i 90. dniu od zabiegu. Ocenie poddano centralną grubość siatkowki, objętość dołka i całkowitą objętość plamki. Analizę statystyczną przeprowadzono z wykorzystaniem programu SAS 9.2, a wykresy sporządzono z wykorzystaniem programu Statistica 12. Wyniki : po 30. dniu od operacji odnotowano wzrost grubości centralnej części siatkówki. U badanych z poszczególnych grup nie stwierdzono różnic w grubościach siatkowki. Wnioski : pomimo stosowania miejscowej terapii przeciwzapalnej po niepowikłanej fakoemulsyfikacji wzrasta grubość siatkówki w okolicy plamki, niezależnie od grupy stosowanych leków.