Koncepcje menopauzy. Część I – ujęcie demograficzne i kulturowe - Bielawska-Batorowicz, Eleonora (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Menopauza najczęściej ujmowana jest z perspektywy biomedycznej, popularnej również w przeszłości. Współcześnie pojawiają się nowe sposoby jej charakteryzowania, zwracające uwagę na aspekty kulturowe i psychologiczne. W początkowej części artykułu krótko przedstawiono historię zainteresowania menopauzą, odwołując się do poglądów popularnych w XIX-wiecznej literaturze medycznej. Następnie podjęto próbę scharakteryzowania menopauzy jako zjawiska demograficznego, koncentrując się na konsekwencjach wzrastania liczby kobiet osiągających wiek, w jakim występuje menopauza. Wreszcie omówiono jej kulturowe aspekty. Odwołano się przy tym do koncepcji wyjaśniających rolę kultury w kształtowaniu się postaw wobec menopauzy. Zwrócono również uwagę na obszary, w jakich mogą ujawniać się różnice kulturowe, np. objawy wiązane z menopauzą, stosowana terminologia, źródła wiedzy o menopauzie i sposoby radzenia sobie z dolegliwościami.