Postępowanie w przypadku rozmiękania rogówki u chorego na długo trwające reumatoidalne zapalenie stawów – opis przypadku - Mimier, Małgorzata; Janczak, Dawid; Hill-Bator, Aneta; Sebastian, Agata; Wiland, Grażyna; Misiuk-Hojło, Marta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Rozmiękanie rogówki jest rzadkim powikłaniem reumatoidalnego zapalenia stawów, szczególnie źle rokującym. Szybki postęp choroby i nieprzewidywalna odpowiedź na zastosowane leczenie, które jest uzależnione od stanu ogólnego pacjenta i nasilenia choroby podstawowej, czynią każdy przypadek wyzwaniem dla lekarzy i wymagają współpracy okulistów i reumatologów. Prezentujemy przypadek rozmiękania rogówki u 58-letniej pacjentki z wieloletnią historią reumatoidalnego zapalenia stawów leczonej z sukcesem metodami farmakologicznymi – kortykosteroidami i metotreksatem, oraz za pomocą chirurgicznej interwencji okulistycznej.