Zespół wysiękowo-naczyniówkowy – opis przypadku - Grabska-Liberek, Iwona; Zagajewska, Katarzyna; Kosmala, Jacek (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Opisujemy przypadek 63-letniej pacjentki, która została przyjęta do kliniki z powodu znacznego pogorszenia widzenia w oku prawym. Zdiagnozowano obuoczny zespół wysiękowo-naczyniówkowy ze współistniejącym małooczem. Włączono leczenie ogólne niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, następnie oko prawe poddano operacji sklerektomii z zastosowaniem mitomycyny C. Zaobserwowano stopniowe ustępowanie odwarstwienia siatkówki z pełnym przyłożeniem siatkówki w ciągu 2 miesięcy od operacji. Nie stwierdzono nawrotu odwarstwienia w długim okresie obserwacji.