Jednostronny obrzęk tarczy nerwu wzrokowego jako pierwszy objaw toksoplazmozy ocznej – analiza przypadku - Chudoba, Tomasz; Borkowski, Piotr; Sempińska-Szewczyk, Joanna; Filipiak, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Diagnostyka jednostronnego obrzęku tarczy nerwu wzrokowego wymaga dokładnych badań – podmiotowego, przedmiotowego i wielu dodatkowych. W pracy opisano przypadek młodej kobiety z jednostronną przednią neuropatią nerwu wzrokowego będącą bardzo rzadkim objawem toksoplazmozy ocznej. Przeanalizowano też trudności związane z postępowaniem diagnostycznym oraz terapeutycznym.