Domniemane endogenne zapalenie błony naczyniowej na tle grzybiczym – problemy diagnostyczne - Burek, Alicja; Turno-Kręcicka, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Zapalenie wnętrza gałki ocznej jest schorzeniem potencjalnie zagrażajacym widzeniu. Za większość wewnątrzpochodnych zapaleñ wnętrza gałki ocznej są odpowiedzialne grzyby. Do czynników predysponujących do wystąpienia zapalenia grzybiczego zaliczamy: cewniki umieszczone w żyle centralnej, cewniki pęcherzowe, żywienie parenteralne, ostatnio przebyte operacje jamy brzusznej, długoterminową steroido- i antybiotykoterapię, a także leczenie immunosupresyjne. Autorzy omawiają trzy przypadki endogennego grzybiczego zapalenia wnętrza gałki ocznej u pacjentów, u których wystąpiły czynniki predysponujące.