Hormonalna terapia zastępcza w grupie kobiet polskich w wieku 45–54 lat. Wiedza, opinie, stosowanie - Bińkowska, Małgorzata; Pietrzak, Bronisława; Dębski, Romuald (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Celem badania była próba określenia wiedzy o hormonalnej terapii zastępczej oraz postaw wobec jej stosowania kobiet w wieku od 45 do 54 lat. Badanie objęło reprezentatywną ogólnopolską próbę 1 083 kobiet, które dobierano w sposób losowy. Większość kobiet (69%) opowiada się za ingerencją medyczną w okresie przekwitania. Taką postawę prezentują przede wszystkim kobiety najlepiej wykształcone (88%) i mieszkanki dużych miast (81%). Co trzecia kobieta jest zwolenniczką terapii hormonalnej. Jednocześnie co czwarta jest przeciwna jakiejkolwiek ingerencji w tym okresie życia. Termin „objawy wypadowe okresu przekwitania” znany jest zaledwie połowie kobiet (52%), częściej mieszkankom dużych miast. 65% kobiet deklaruje różnego stopnia wiedzę o HTZ. Pozostałe 35% kobiet przyznaje się do całkowitej niewiedzy na ten temat. Głównym źródłem informacji (52%), niezależnie od wykształcenia i miejsca zamieszkania są lekarze ginekolodzy. Na drugim miejscu (43%) równie często wymieniane są koleżanki i znajome, jak i publikacje w gazetach i czasopismach. Jednak odsetek odpowiedzi „nie wiem” na szczegółowe pytania dotyczące wpływu HTZ na poszczególne narządy waha się od 34 do 52. Jako zdecydowanie pozytywny oceniany jest wpływ terapii na stan emocjonalny i sprawność fizyczną kobiet. Większość kobiet (96%), które rozporządzają wiedzą o HTZ, opowiada się za stosowaniem terapii, choć 15% ogranicza wskazania tylko do sytuacji wyjątkowych. Nieco ponad połowa kobiet (54%) uważa, że terapia jest bezpieczna pod warunkiem wykonywania regularnych badań kontrolnych. Jednocześnie większość kobiet nie ma własnych doświadczeń z jej stosowaniem. Zaledwie 7% kobiet stosuje HTZ obecnie, a 10% stosowało ją w przeszłości. W przyszłości zamierza stosować HTZ 20% wszystkich kobiet, w tym co trzecia kobieta z grupy młodszej (45–49 lat). Najczęściej kobiety podkreślają, że HTZ poprawia jakość życia (58%), łagodzi stany depresyjne oraz znosi objawy wypadowe. Główne obawy kobiet budzi ewentualny wpływ terapii na rozwój niektórych nowotworów złośliwych, zwłaszcza raka piersi oraz na wzrost masy ciała. Zasadniczym powodem rozpoczynania terapii były objawy wypadowe i zalecenia ginekologa. Najczęściej i najdłużej stosowane są tabletki doustne (69%), dużo rzadziej plastry (24%). Co piąta kobieta korzysta z terapii ciągłej bez krwawień. Zaskakująco dużo kobiet przyznaje się do braku jakiejkolwiek wiedzy o HTZ, a w odniesieniu do kobiet deklarujących taką wiedzę można stwierdzić, na podstawie odpowiedzi na kilka pytań, że jest ona dalece niewystarczająca. Mimo to stosunkowo liczna grupa kobiet, zwłaszcza w wieku od 45 do 49 lat, jest zainteresowana stosowaniem HTZ w przyszłości.