Profilaktyka okołooperacyjna w chirurgii zaćmy w województwach mazowieckim i wielkopolskim w latach 2013 i 2014 - Grabska-Liberek, Iwona; Majszyk-Ionescu, Julita; Tesla, Piotr; Gaca-Wysocka, Magdalena; Grzybowski, Andrzej (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : w artykule przedstawiono pierwsze dane dotyczące schematów postępowania w profilaktyce okołooperacyjnego zapalenia wnętrza gałki ocznej po operacji zaćmy w Polsce. Materiał i metody : przedstawione dane pochodzą z 33 ośrodków, w których operowano zaćmę u 8,8 mln pacjentów z obszaru województw mazowieckiego i wielkopolskiego – operowani stanowili 23% populacji Polski. W tym rejonie Polski wykonuje się rocznie około 39000 operacji zaćmy, jest to 20% całkowitej liczby tych operacji przeprowadzanych w kraju. W kwestionariuszu uwzględniono czas stosowania antybiotykoterapii przedoperacyjnej, rodzaj antyseptyki, śródoperacyjne zastosowanie antybiotyków oraz czas stosowania antybiotykoterapii pooperacyjnej. Wyniki : we wszystkich ośrodkach biorących udział w badaniu stosuje się dezynfekcję skóry i worka spojówkowego roztworem powidonu jodyny, a w większość ośrodków stosuje się także miejscowo podawane antybiotyki w okresie okołooperacyjnym. Coraz częściej stosowaną metodą profilaktyki endoftalmitu jest dokomorowe podanie cefuroksymu. Wnioski : metody profilaktyki endoftalmitu stosowane w polskich ośrodkach są znacząco różne, większość z nich nie ma naukowego uzasadnienia i dlatego pozostaje tematem do dalszej dyskusji.