Dołek rozwojowy tarczy nerwu wzrokowego z makulopatią – opis przypadku - Olszewski, Mateusz; Marczak, Małgorzata (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
W artykule przedstawiono przypadek obustronnego dołka rozwojowego tarczy nerwu wzrokowego u 18-letniego mężczyzny z wtórnym surowiczym odwarstwieniem plamki w oku lewym. Dołek rozwojowy to bardzo rzadka anomalia o podłożu genetycznym, występuje z częstością około 1: 11 000, bez preferencji płci. Zwykle jest wykrywany podczas rutynowego badania okulistycznego. W badaniu oftalmoskopowym dołek rozwojowy jest widoczny jako owalne, szare, białe albo żółte zagłębienie na tarczy nerwu wzrokowego, zwykle występujące w części skroniowej, ale może wystąpić w każdym sektorze. W 25–75% przypadków dochodzi do pogorszenia ostrości wzroku w wyniku surowiczego odwarstwienia siatkówki centralnej oraz pojawiającego się w późniejszym czasie otworu w plamce. Obecnie nie ma opracowanych standardów leczenia wysiękowego odwarstwienia plamki wtórnego do dołka rozwojowego tarczy nerwu wzrokowego. Opisywane w literaturze medycznej metody leczenia obejmują laserową fotokoagulację okołotarczową, podanie gazu do komory ciała szklistego oraz witrektomię pars plana z licznymi modyfikacjami.