Nowy kierunek badań naukowych w okulistyce z wykorzystaniem modelu Danio rerio (zebrafish) - Danieluk, Katarzyna; Jakubaszek, Agnieszka; Mackiewicz, Jerzy; Święch-Zubilewicz, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Dynamiczny rozwój medycyny sprawił, że mamy do dyspozycji coraz nowsze metody diagnostyczne i terapeutyczne. Aby móc odwzorować złożoność procesów biologicznych zachodzących u człowieka, naukowcy wciąż poszukują idealnego modelu biologicznego. Spośród zwierząt laboratoryjnych na pewno na wyróżnienie zasługuje ryba akwaryjna danio pręgowany, zwany też Danio rerio albo zebrafish. W artykule zaprezentowano przykłady wykorzystania zebrafish w medycynie, ze szczególnym uwzględnieniem okulistyki.