Cechy charakterystyczne guzów wewnątrzgałkowych w Deep Range Imaging optycznej koherentnej tomografii - Markiewicz, Anna; Romanowska-Dixon, Bożena; Jakubowska, Barbara; Romanowska-Pawliczek, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Cel : przedstawienie charakterystycznych cech znamion naczyniówki i małych czerniaków naczyniówki w Deep Range Imaging optycznej koherentnej tomografii u pacjentów diagnozowanych i leczonych w Klinice Okulistyki i Onkologii Okulistycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie w 2014 roku. Materiał i metody : badaniem objęto 71 chorych, u których rozpoznano znamię naczyniówki lub małego czerniaka. Rozpoznanie zmian naczyniówki było potwierdzone podczas obserwacji z wykonaniem pomiarów ultrasonograficznych, przeważnie w prezentacji B, oraz kolorowego zdjęcia dna oka. U wszystkich chorych wykonano badanie Deep Range Imaging optycznej koherentnej tomografii firmy Topcon. Wyniki : u 11 chorych rozpoznano małe znamię naczyniówki (<1,0 mm wysokości i 5,0 mm średnicy podstawy), u 13 chorych zaś małego czerniaka (według reguły TFSOM opracowanej przez Shieldsów). Stwierdzone przez nas charakterystyczne cechy w badaniu Deep Range Imaging optycznej koherentnej tomografii to: kompresja choriokapilar we wszystkich atypowych znamionach i małych czerniakach oraz zmiany w warstwach zewnętrznej i/lub wewnętrznej naczyniówki we wszystkich zmianach. Inne stwierdzone cechy to: płyn podsiatkówkowy, zmiany w warstwie fotoreceptorów i makrofagi obładowane lipofuscyną, które są częściej obecne w atypowych znamionach i małych czerniakach. Zaobserwowano, że kopulasty kształt i skrzydlaste granice guza miały jedynie małe czerniaki. Wnioski : Badanie Deep Range Imaging optycznej koherentnej tomografii pozwala uwidocznić wszystkie szczegóły budowy naczyniówki i ich nieprawidłowości. Te właściwości są bardzo przydatne w diagnostyce różnicowej znamion i małych czerniaków naczyniówki.