Zmiany w przednim odcinku oka u chorych na cukrzycę typu 2. w zależności od wartości HbA1c - Mazurek, Magdalena; Karczewicz, Danuta; Lubiński, Wojciech; Pietrzak-Nowacka, Maria (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Badania UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study) oraz DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) wykazały liniową zależność między wartościami hemoglobiny glikowanej (HbA 1c ) a występowaniem przewlekłych powikłań w przebiegu cukrzycy. Te powikłania mogą obejmować wiele narządów, w tym także przedni odcinek oka. Cel : ocena zmian w przednim odcinku gałki ocznej u chorych na cukrzycę typu 2. w zależności od wartości HbA 1c . Materiał i metody : badaniom poddano 87 chorych na cukrzycę typu 2. (170 oczu), którzy znajdowali się pod opieką Poradni Diabetologicznej SPSK-2 w Szczecinie. Na potrzeby badania ze względu na różne wartości HbA 1c utworzono trzy grupy. Chorych na cukrzycę typu 2. z HbA 1c poniżej 6,5% włączono do grupy A, chorych z HbA 1c mieszczącym się w przedziale od 6,5 do 7,5% – do grupy B, a chorych z HbA 1c powyżej 7,5% – do grupy C. U wszystkich pacjentów wykonano badanie przedniego odcinka gałki ocznej za pomocą biomikroskopu i gonioskopię, oceniano zmętnienie soczewki, fałdy spojówkowe równoległe do brzegu powieki, czas przerwania filmu łzowego i wynik testu Schirmera I, wykonano pomiary centralnej grubości rogówki, gęstości komórek śródbłonka rogówki, grubości soczewki, głębokości komory przedniej i długości gałki ocznej oraz oceniano dno oka. Wartości HbA 1c oznaczono w Laboratorium Centralnym SPSK Nr 2 PUM w Szczecinie. Wyniki : u chorych na cukrzycę typu 2. z wyższymi wartościami HbA 1c stwierdza się bardziej zaawansowane cechy zespołu suchego oka, większe zmętnienie soczewki, większą centralną grubość rogówki i niższą gęstość komórek śródbłonka rogówki. Naczynia w obrębie kąta przesączania najczęściej obserwowano u chorych z wartościami HbA 1c  > 7,5%. Soczewka osiągała największą grubość u chorych z HbA 1c mieszczącym się w przedziale od 6,5% do 7,5%. Wnioski : wyniki tego badania wskazują, że chorzy na cukrzycę są w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia powikłań, nie tylko w obrębie siatkówki, ale także w obrębie struktur umiejscowionych w przednim odcinku oka. Większość z nich jest związana z wyższym odsetkiem HbA 1c .