Wpływ chorób oczu na wzorzec siatkówki i tęczówki oraz znaczenie tego wzorca we wczesnej diagnostyce okulistycznej - Saeed, Emil; Konopińska, Joanna; Mariak, Zofia; Saeed, Khalid (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Temat pracy dotyczy nowej, ciekawej dziedziny z zakresu możliwości rozpoznawania, czyli identyfikacji/weryfikacji człowieka, oraz wczesnego diagnozowania chorób okulistycznych za pomocą wzorca siatkówki i tęczówki oka. Stosowana metoda obrazowania tkanek nosi nazwę biometrii. Elementem nowatorskim badań własnych jest ocena wpływu chorób na wzorce wykorzystywane w obrazowaniu siatkówki i tęczówki. Wyniki badań uzyskano dzięki współpracy lekarzy i informatyków. Opracowany wspólnie algorytm rozpoznawania wzorca siatkówki i tęczówki u osób dotkniętych chorobami oczu ma odpowiedzieć na pytanie, czy osoby z patologiami w obrębie tych tkanek mogą być rozpoznawane za pomocą ich skanu, oraz pytanie, które choroby zaburzają ten proces. W przypadku siatkówki najważniejsze okazały się choroby toczące się bezpośrednio w obrębie jej naczyń i będące w zaawansowanym stadium (odwarstwienie, zator tętnicy i zakrzep żyły środkowej siatkówki). Po zastosowaniu leczenia zdolność do rozpoznawania wzorca siatkówki wracała lub ulegała istotnej poprawie. W przypadku tęczówki były to stany patologiczne powodujące jej znaczne przesłonięcie i deformację (np. guzy i obecność ropy). Wzorca tęczówki nie zaburzały krew w komorze przedniej, przebyte operacje jaskry i zaćma.