Idiopatyczne wieloogniskowe odwarstwienie nabłonka barwnikowego siatkówki – opis przypadku - Wróbel-Dudzińska, Dominika; Dolar-Szczasny, Joanna; Żarnowski, Tomasz; Święch-Zubilewicz, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Celem pracy jest opis przypadku idiopatycznego wieloogniskowego odwarstwienia nabłonka barwnikowego siatkówki u 26-letniej pacjentki i na tym przykładzie przedstawienie trudności diagnostycznych i terapeutycznych w różnicowaniu tego zespołu z innymi jednostkami chorobowymi, a także możliwości jego leczenia. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań (pełnego badania okulistycznego, optycznej koherentnej tomografii siatkówki i angiografii fluoresceinowej) oraz obserwacji można stwierdzić, że idiopatyczne wieloogniskowe uniesienie nabłonka barwnikowego siatkówki ulega spontanicznej regresji, nie powodując, pomimo braku leczenia, trwałych uszkodzeń wzroku – to ma poparcie w dostępnej literaturze medycznej.