Menopauza u kobiet z zespołem policystycznych jajników - Grzechocińska, Barbara (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Wiele różnych czynników ma wpływ na przebieg okresu menopauzy, występowanie chorób, w tym nowotworów złośliwych oraz ogólne samopoczucie kobiety. Wydaje się, że jednym z ważniejszych jest stan hormonalny w okresie premenopauzy. Prace na temat przebiegu menopauzy u kobiet z zespołem policystycznych jajników ( Polycystic Ovary syndrome – PCOS) są bardzo nieliczne, pomimo dość częstego występowania zespołu (5–7% kobiet w wieku rozrodczym). Jedną z przyczyn jest to, że do niedawna brak było dokładnych kryteriów diagnostycznych. Trudno jest również o jednoznaczne wnioski z badań epidemiologicznych, głównie ze względu na zwykle dość małą populację badanych kobiet. Niemniej jednak wyniki badań wskazują, że kobiety z PCOS w okresie menopauzy szczególnie zagrożone są występowaniem otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego. Stwierdzono również nieco podwyższone ryzyko zachorowania na raka endometrium oraz raka sutka, natomiast ryzyko raka jajnika jest mniejsze niż w ogólnej populacji. Wydaje się, że terapia, szczególnie wyrównanie zaburzeń hormonalnych oraz leczenie insulinooporności i otyłości przed menopauzą, może w korzystny sposób wpłynąć na stan zdrowia kobiet w okresie menopauzy. Powyższe poglądy wymagają jeszcze potwierdzenia badaniami klinicznymi i epidemiologicznymi.