Wewnątrzoczodołowe ciało obce – trudności w diagnozowaniu i leczeniu - Orzechowska-Wylęgała, Bogusława; Puszczewicz, Zbigniew; Łyko-Morawska, Dorota; Niedzielska, Iwona (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
W artykule przedstawiono przypadek 17-letniego pacjenta, który doznał urazu oka drewnianym ciałem obcym penetrującym do oczodołu i dołu podskroniowego, oraz opisano trudności z jego zdiagnozowaniem. W trakcie przeprowadzania badań diagnostycznych udowodniono, że w przypadku diagnozowania urazów spowodowanych drewnianymi ciałami obcymi przewagę nad innymi metodami obrazowymi ma tomografia komputerowa. Dowiedziono ponadto, że pacjentów, którzy doznali urazu oczodołu, należy niezwłocznie powierzyć opiece medycznej w ośrodku specjalistycznym, ponieważ w takiej placówce medycznej można liczyć na pomoc wielu specjalistów – radiologa, chirurga szczękowo-twarzowego oraz okulisty.