Znaczenie lipidów w łuszczycy - Baran, Anna; Kiluk, Paulina; Myśliwiec, Hanna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Łuszczyca, która występuje u 2–4% populacji na świecie, jest przewlekłą i nawrotową chorobą zapalną skóry. Na jej wieloczynnikową etiopatogenezę składają się m.in. nieprawidłowa proliferacja naskórka, zaburzenia immunologiczne, czynniki genetyczne, psychosomatyczne, środowiskowe i hormonalne. Łuszczyca jest również uznawana za schorzenie ogólnoustrojowe, związane z chorobami układu sercowo-naczyniowego, miażdżycą, cukrzycą, otyłością i zespołem metabolicznym. Lipidy pełnią wiele biologicznych funkcji, biorą udział nie tylko w magazynowaniu i wydatkowaniu energii, tworzeniu błon komórkowych, lecz także w zapalnych i metabolicznych szlakach sygnałowych. Zaburzenia ich homeostazy powodują rozwój schorzeń immunometabolicznych, w tym łuszczycy. W niniejszej pracy przedstawiono na podstawie dostępnego piśmiennictwa wybrane aspekty molekularne i kliniczne wielokierunkowego wpływu lipidów na łuszczycę.