Pokrzywka naczyniowa współistniejąca z pierwotnym włóknieniem szpiku – opis przypadku - Reszke, Radomir; Reich, Adam (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Pokrzywka naczyniowa jest rodzajem leukocytoklastycznego zapalenia naczyń. Często towarzyszy schorzeniom układowym, w tym nowotworom hematologicznym, układowym chorobom tkanki łącznej, lub może mieć etiologię polekową. Opis przypadku . Mężczyzna 69-letni z rozpoznaniem samoistnego włóknienia szpiku został przyjęty do kliniki z powodu nasilonego świądu trwającego od 9 miesięcy oraz występujących od ok. 2 miesięcy zmian pokrzywkowatych. Pacjent nie otrzymywał leczenia z powodu choroby hematologicznej. W badaniu przedmiotowym przy przyjęciu stwierdzono rozsiane i zlewne zmiany pokrzywkowate zlokalizowane na tułowiu i kończynach, spoiste w badaniu palpacyjnym. Badanie histopatologiczne wycinka ze zmiany skórnej potwierdziło rozpoznanie pokrzywki naczyniowej. W leczeniu zastosowano dożylnie hydrokortyzon w dawce do 400 mg/dobę, metyloprednizolon w dawce 500 mg jednorazowo, a następnie prednizon doustnie w dawce 20 mg/dobę. Uzyskano szybkie ustąpienie zmian skórnych. Wnioski . Pokrzywka naczyniowa może towarzyszyć wielu schorzeniom układowym, w tym samoistnemu włóknieniu szpiku. Zgodnie z wiedzą autorów jest to drugi przypadek pokrzywki naczyniowej związanej z włóknieniem szpiku. W leczeniu należy rozważyć zastosowanie systemowej kortykosteroidoterapii, gdyż ta metoda przynosi zwykle korzystne efekty w zakresie zmian skórnych.