Rola diety i wapnia w profilaktyce osteoporozy pomenopauzalnej - Sobczuk, Anna; Jabłoński, Edward (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że spożywanie odpowiednich dawek wapnia zmniejsza utratę masy kostnej i ryzyko złamań u kobiet w okresie pomenopauzalnym o ok. 0,8% rocznie, w przypadku niedoborów wapnia nawet o 40%. Kobiety po 50. roku życia powinny przyjmować 1 200 mg wapnia dziennie. Wapń wzmacnia działanie estrogenów stosowanych w profilaktyce osteoporozy. Wapń znajduje się w wielu produktach spożywczych, jednakże jego zawartość i przyswajalność są mocno zróżnicowane. Zawartość wapnia w mięsie jest niewielka. Niektóre produkty roślinne zawierają znaczne ilości wapnia, ale jego przyswajalność jest ograniczona. Najbardziej akceptowalnym źródłem wapnia są produkty mleczne – mleko, jogurt, sery. Są one o wiele bogatsze w wapń niż inny rodzaj pożywienia, a jego przyswajalność jest również bardzo dobra.