Wpływ wybranych metod nieoperacyjnego leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM) na jakość życia pacjentek - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Obecnie nie jest znany rzeczywisty wpływ WNM oraz zastosowanych sposobów leczenia na jakość życia pacjentek. Nasilenie objawów nietrzymania moczu i ich wpływ na jakość życia chorej ocenia zwykle lekarz w czasie zbierania wywiadu. Analiza dokonana przez klinicystę, nawet wg wystandaryzowanych ankiet, okazuje się być niepełna z perspektywy pacjenta, ponieważ lekarz nie jest w stanie zmierzyć obiektywnie jakości życia drugiej osoby. Większość objawów związanych z NM może być zbadana przy pomocy kwestionariuszy wypełnianych przez pacjentki, analizujących objawy chorobowe i jakość życia, polecanych przez I i II Międzynarodowe Forum Konsultacyjne na temat nietrzymania moczu (Monako 1998, Paryż 2002). Cel pracy. Ocena wpływu wybranych sposobów leczenia nieoperacyjnego: ćwiczeń Kegela oraz estrogenów dopochwowych na jakość życia pacjentek leczonych z powodu wysiłkowego nietrzymania moczu. Wyniki. Efekty terapii zachowawczej zadowoliły 30,4% kobiet (14/46). Stwierdzono korelację pomiędzy zadowoleniem pacjentek a brakiem objawów WNM w wywiadzie lekarskim (r=0,557; p<0,01). Leczenie nieoperacyjne charakteryzowało się dość dobrymi efektami w zakresie pozytywnego wpływu na jakość życia – 37% (17/46) pacjentek odczuło znaczną poprawę jakości życia, ocenianą przy użyciu ankiety IIQ-7. Znaczna poprawa jakości życia korelowała z brakiem objawów WNM w wywiadzie lekarskim (r=0,447; p<0,01). Wnioski. Ćwiczenia Kegela oraz estrogeny dopochwowe są skuteczne w zakresie poprawy jakości życia pacjentek leczonych z powodu WNM. Ich pozytywny wpływ na jakość życia słabo koreluje ze skutecznością zastosowanej terapii w zakresie objawów WNM.