Przydatność celowanej biopsji chirurgicznej z użyciem znacznika metalowego w postępowaniu diagnostyczno-leczniczym w niepalpacyjnych zmianach piersi - Faflik, Marcin; Westfal, Bogusław; Baklińska, Magdalena; Zadrożny, Marek; Pasiński, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
W pracy przedstawiono 36 pacjentek z niepalpacyjnymi zmianami piersi. Wszystkie zmiany zobrazowane zostały w mammografii. Radiologicznymi kryteriami kwalifikacji były mikrozwapnienia, gwiazdkowate zagęszczenia, ostro i nieostro okonturowane masy, asymetryczne zagęszczenie i zaburzenia struktury. Pacjentki zakwalifikowane zostały do otwartej biopsji chirurgicznej celowanej, z użyciem metalowego znacznika kotwiczącego. W 21 przypadkach wykonano zdjęcie mammograficzne wyciętego preparatu w celu potwierdzenia usunięcia zmiany. W badaniu histopatologicznym stwierdzono: łagodną dysplazję (23), hiperplazję atypową (3) raka przewodowego naciekającego (7), raka zrazikowego naciekającego, mikrobrodawczaki (1) i chorobę torbielowato-włóknistą (1). Wykonano mastektomię (4), kwadrantektomię (1) i szerokie wycięcie (4) u pacjentek, u których stwierdzono raka piersi. Biopsja chirurgiczna celowana niepalpacyjnych zmian piersi jest wartościową metodą diagnostyczno-leczniczą u wyselekcjonowanych pacjentek.