Zespół stopy cukrzycowej niedokrwiennej - od epidemiologii do diagnostyki - Drela, Ewelina; Mielcarz, Grzegorz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2017)
Zespół stopy cukrzycowej zaliczany jest do naczyniowych powikłań cukrzycy. Rozwój zespołu stopy cukrzycowej u pacjentów z nieleczoną lub źle kontrolowaną cukrzycą jest częstą przyczyną ich hospitalizacji. Patogeneza tego powikłania jest złożona, niemniej jednak można wyróżnić dwa dominujące czynniki: czynnik metaboliczny i niedokrwienny. Zmiany naczyniowe prowadzą do ograniczenia przepływu krwi, w konsekwencji do niedokrwienia tkanek kończyny dolnej, co zwiększa ryzyko rozwoju owrzodzenia u pacjentów z cukrzycą.